Elektrisch poetsen of niet?

Tandenborstels, ze zijn er in alle vormen en maten. Maar wat is nu de beste manier om je gebit gezond en schoon te houden? Met de hand of elektrisch. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet over te stappen naar een elektrische tandenborstel.

Voordelen

Schoon, schoner, schoonst

Het doel van tanden poetsen is niet alleen witte tanden maar ook om gezond te blijven. Wij raden aan je gebit twee tot drie keer per dag te poetsen. Maar welke tandenborstel heeft het beste resultaat? Verschillende onderzoeken concluderen dat tanden schoner worden door een elektrische tandenborstel. Met name elektrische tandenborstels die twee kanten op poetsen zijn goed voor het verwijderen van tandplak, waardoor je een nog schoner gevoel krijgt.

Makkelijker

Een ander voordeel van de elektrische borstel is dat het een hoop schrobwerk scheelt. Omdat je niet meer hoeft te focussen op de poetsbeweging, poetsen mensen gemiddeld beter. Je hoeft de borstel namelijk alleen rustig op de tand/kies te zetten en de borstel beweegt vanzelf heen en weer. Hierbij wordt automatisch het tandvlees meegenomen, dat met de gewone tandenborstel nog wel eens vergeten wordt.

Nadelen

Gevoelige tanden

Zijn er ook nadelen? Eigenlijk niet, toch is iedereen anders en kunnen sommige mensen elektrisch poetsen als vervelend ervaren. Zo kan het lijken alsof het gebit minder schoon wordt en kunnen de trillingen die de borstel maakt een pijnlijk gevoel geven. Daarom adviseren wij bij een gevoelige mond geen gebruik te maken van een elektrische borstel maar de tanden gewoon met de hand te poetsen. 

Te hard poetsen

Een fout die vaak wordt gemaakt met elektrisch poetsen is: te hard en snel poetsen. Ben je overgegaan naar elektrisch poetsen? Let dan op de kracht en de beweging die je gebruikt tijdens het poetsen. Duw vooral niet te hard tijdens het poetsen. Dit kan namelijk blijvende schade aanrichten en je tandvlees aantasten.

Meer weten?

Als je hebt besloten dat je inderdaad je tanden elektrische wilt gaan poetsen en advies wilt over hoe u het best kunt poetsen of wilt u meer weten over het gezond houden van het gebit. Kom langs! Tandartsen en assistenten bij ons in de praktijk in Zaandam helpen u graag verder. 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH