Mondzorg voor ouderen

Ouder worden heeft niet alleen invloed op het lichaam, maar ook op het gebit. Mondzorg voor ouderen wordt dan ook steeds belangrijker. Dit komt omdat eetgewoontes veranderen en naar mate mensen ouder worden het gebit slijt. Door deze verandering kan een regelmatige controle bij de tandarts dus geen kwaad. Zeker als ouderen een kunstgebit hebben is het van belang om de tandarts meerdere keren per jaar te bezoeken.

Hoe houd je de mond schoon als je ouder wordt?

Bij de mondzorg van ouderen gelden dezelfde regels als bij jongeren. Dat betekend twee of drie keer per dag tanden poetsen. Dit kan naar mate je ouder wordt lastiger worden omdat spieren stijver worden. Daarom adviseren wij om elektrisch te poetsen waardoor er geen schrob beweging meer gemaakt hoeft te worden en er geen druk meer hoeft uit te oefenen. Daarnaast is het lastig om ieder plekje in het gebit schoon te houden. Gebruik daarom ragers, tandenstokers of bijvoorbeeld flossdraad. Zo wordt de kans op tanderosie verminderd en blijft het gebit gezond.

Veranderingen in de mond bij ouderen

Naar mate mensen ouder worden ontstaan er veranderingen in de mond. Ontstekingen van het tandvlees of kaakbot, tandbederf en aandoeningen van de slijmvliezen komen vaak voor als patiënten ouder worden. Daarbij uit de algemene gezondheid zich ook vaak in de mond. Zo kan bijvoorbeeld dementie, diabetes, long ontsteking en hart en vaatziekten zorgen voor gebitsklachten.

Een andere factor waardoor de mondzorg voor ouderen belangrijk is, is omdat naar mate mensen ouder worden het gebruik van medicijnen toe neemt. Medicatiegebruik is namelijk een extra risicofactor voor de mondgezondheid. Zo heeft veel medicatie invloed op speekselproductie, waardoor de natuurlijke bescherming afneemt en dus de kans op een droge mond stijgt.

Mondzorg voor ouderen: kunstgebit

Als het gaat over mondzorg voor ouderen wordt al snel gedacht aan een kunstgebit, en dat is niet voor niets. Ongeveer driekwart van de ouderen in Nederland boven de 65 jaar dragen een volledige of een gedeeltelijke gebitsprothese. Hoewel mensen met een kunstgebit een/weinig eigen tanden meer hebben blijft het belangrijk om met regelmaat de tandarts te bezoeken. Door het slinken van kaakbot kan de gebitsprothese namelijk minder goed gaan zitten. Hierdoor is de kans groot dat er beschadigingen ontstaan aan het mondslijmvlies.

Tandarts Buitenland

Tandarts Buitenland weet goed om te gaan met ouderen en heeft kennis over het gebit en de bijhorende gebitsveranderingen van ouderen. Daarbij zijn wij gespecialiseerd in het plaatsen van een gebitsprotheses. Heeft u een gebitsprothese nodig of wilt u meer informatie over mondzorg voor ouderen?  Wij geven u graag meer informatie over de mogelijkheden en de behandeling. Maak hier een afspraak.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH