Geeft de tandarts aan dat je tanden getrokken moeten worden of heb jij bij het eten of drinken snel last van een doordringende pijn? Auwch, dan heb je een grote kans dat je een gaatje hebt.
Wanneer laat je de tand trekken
Als jouw tand of kies is aangetast door bacteriën en blijvend tandplak ontstaat er een gaatje. Dit kan zeer doen omdat de zenuw in de tand of kies blootgesteld wordt. Vaak komen hier ook ontstekingen bij kijken, maar wees gerust. Een tand of kies wordt niet zomaar getrokken. Dit doet de tandarts alleen als het niet meer mogelijk is om de tand te redden. Er zijn verschillende redenen waarom een tandarts een tand of kies trekt. Hierbij kun je denken aan wanneer iemand een erge tandvleesaandoening heeft, zijn tand heeft ver heeft afgebroken door een ongeluk of te weinig ruimte in zijn gebit heeft. Dit komt vaak voor bij het zetten van een beugel. Ook kan
Verstandskiezen daarentegen worden wel snel getrokken. Zodra verstandskiezen doorkomen kunnen ze namelijk voor veel problemen zorgen. Een van de redenen waarom het verstandig is om deze kiezen te trekken is omdat ze snel voor een ontsteking kunnen zorgen. Dit komt omdat de tanden achter in de mond liggen en daardoor moeilijk zijn te onderhouden. Een andere reden om de verstandskiezen te trekken is omdat ze scheef kunnen groeien doordat ze nog gedeeltelijk onder het tandvlees zitten, waardoor de rest van het gebit scheef groeit.
Zo werkt het
Nadat je een afspraak hebt gemaakt bij de tandarts, worden de zenuwen steeds erger. Maar voordat je in paniek raakt is het fijn om alles over de behandeling te weten. De eerste stap bij de behandeling om tanden en kiezen te trekken is het maken van een foto. Say Cheese! De tandarts kan met deze foto zien hoe de wortels in de kaak lopen en hoe sterk de tand of kies is. De volgende stap is het verdoven. Dit doet de tandarts voordat hij begint aan de ingreep. Zodra de verdoving is ingewerkt zal hij/zij proberen de tand wat losser te krijgen. Hierna pakt hij een tang of ander instrument waarmee de tandarts probeert de kies te trekken. Als dit te riskant is zal de tandarts je doorsturen naar een kaakchirurg. Dit is vaak het geval bij het trekken van een verstandskies.
Na het trekken van de tand of kies beoordeelt de tandarts of de wond gehecht moet worden. Er ontstaat namelijk een gat op de plaats waar de kies was. Dit is afhankelijk van hoe erg een patient bloed en hoe groot de wond is. Dit is ook geheel pijnloos en er worden oplosbare hechtingen gebruikt, dus u hoeft niet nog een keer terug om het hechtdraad te verwijderen.
Nazorg bij het trekken van een tand of kies
De tand is getrokken, en nu? Wanneer de tand en/ of kies is getrokken kan je na een uur tot vier uur last krijgen van pijn. De verdoving is uitgewerkt. Gelukkig zijn deze pijnklachten vaak te onderdrukken door paracetamol of ibuprofen. Bij andere pijnklachten of als de wond gaat ontsteken, adviseren wij om de tandarts te raadplegen voor advies.
Wat kun je doen om dit te voorkomen
Een echte oplossing is er niet. Toch kun je ervoor zorgen dat je gebit gezond blijft. Dat betekend poetsen, flossen en spoelen. Je krijgt nadat je melktanden gewisseld zijn maar één keer nieuwe. Zorg dus dat je goed je gebit verzorgt om te voorkomen dat je tanden of kiezen getrokken moeten worden.