Wat doet een tandprotheticus?

Naarmate u ouder wordt slijten uw eigen tanden. Bij verregaande slijtage is het vaak noodzakelijk om de eigen tand te laten vervangen door een implantaat, kroon of brug, of een tandprothese. Wanneer een groot gedeelte van het gebit of het volledige gebit toe is aan vervanging komt u, al dan niet op verwijzing van uw tandarts, terecht bij de tandprotheticus. Wat een tandprotheticus is, wat hij doet en wat zijn bevoegdheden zijn leest u hieronder.

Het beroep tandprotheticus

Een tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten, maken en aanbrengen van een volledige gebitsprothese, ook wel kunstgebit genoemd. Het beroep tandprotheticus is opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dit wil zeggen dat de opleidingstitel beschermd is en dus niet iedereen zich zomaar tandprotheticus mag noemen. Om dit beroep uit te kunnen oefenen is een erkende opleiding vereist. Een tandprotheticus beschikt daardoor altijd over de noodzakelijke technische en medische kennis. Anders dan bijvoorbeeld bij het beroep tandarts is een BIG-registratie niet noodzakelijk.

Wat doet een tandprotheticus?

Een tandprotheticus is deskundig in het aanmeten, vervaardigen, passen en aanbrengen van een volledige gebitsprothese. Daarnaast verstrekt hij informatie en advies over gebitsprotheses en het gebruik en onderhoud daarvan aan patiënten. In samenwerking met een tandarts kan een tandprotheticus ook een gebitsprothese aanmeten, maken en aanbrengen bij patiënten die nog eigen tanden of implantaten in hun mond hebben.

Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen een tandprotheticus en een tandtechnicus. De tandprotheticus is gespecialiseerd in het aanmeten en maken van kunstgebitten en gedeeltelijke protheses op wortels of implantaten. Hij is bevoegd om zelfstandig in de mond te werken. Een tandtechnicus maakt, in opdracht van de tandprotheticus of tandarts, protheses en kronen en bruggen. De tandtechnicus mag alleen onder toezicht van een tandprotheticus of tandarts in de mond werken. Meestal werkt hij niet in een praktijk, maar in een tandtechnisch laboratorium.

Mondzorgteam

Een tandprotheticus maakt deel uit van een mondzorgteam. Een mondzorgteam bestaat in de basis uit 3 gekwalificeerde zorgverleners:

  • De tandprotheticus – specialist in prothetische zorg
  • De mondhygiënist – specialist in onderhoud en reinigen van eigen tanden en implantaten
  • De tandarts – specialist in tandheelkundige problemen

Deze specialisten werken vaak samen met de orthodontist en de kaakchirurg. Gespecialiseerde tandartsassistenten en gespecialiseerde tandtechnici bieden ondersteuning aan het team.

Een tandprotheticus is bevoegd om patiënten zonder eigen tanden of kiezen zelfstandig te behandelen. Voor patiënten die nog eigen tanden of kiezen hebben werkt de tandprotheticus op verwijzing van en in samenwerking met een tandarts. Een tandprotheticus is niet wettelijk bevoegd om tanden of kiezen te trekken. Hij zal u daarvoor altijd doorverwijzen naar een tandarts of kaakchirurg.

Het aanmeten van een gebitsprothese/kunstgebit

Bij de tandprotheticus kunt u terecht voor een tandprothese die perfect past, prettig aanvoelt en er natuurlijk uitziet. Of u toe bent aan een tandprothese kunt u het beste door een tandarts laten bepalen. Deze heeft goed zicht op de staat van uw gebit en mogelijke tandheelkundige problemen. In sommige gevallen is het noodzakelijk om een volledig kunstgebit aan te laten meten, maar soms is er slecht een gedeeltelijke prothese nodig. Overleg altijd met uw tandarts wat voor u de beste oplossing is.

Voordat een kunstgebit kan worden aangebracht moeten de eigen tanden en kiezen die nog in de mond zitten worden getrokken. Als eerste stap zal een tandarts of tandprotheticus uw tanden opmeten voor het kunstgebit. Dit aanmeten kan door middel van ‘happen’ of een scan van uw mond. Soms krijgt u ter overbrugging tussen het trekken van het eigen gebit en de definitieve prothese een tijdelijk kunstgebit. De term voor dit tijdelijke kunstgebit is noodprothese of immediaatprothese. Een noodprothese kan tot ongeveer een jaar meegaan. Na die periode kan de kaak zo van vorm veranderd zijn dat de tandprotheticus het kunstgebit opnieuw moet aanmeten.

Een kunstgebit is een uitneembare prothese die uw eigen tanden en kiezen vervangt. Er zijn meerdere soorten kunstgebitten. Uw tandprotheticus zal u helpen bij het maken van een goede keuze. Hij zal hierbij ook met u overleggen over de kleur/stand van de tanden van uw prothese. Wilt u bijvoorbeeld het spleetje tussen uw voortanden uit uw eigen gebit behouden of mogen de tanden een beetje scheef staan? Er is op dit gebied heel veel mogelijk. Uw tandprotheticus bespreekt dit graag met u.

Kosten kunstgebit en vergoeding verzekering

De factuur voor een kunstgebit bestaat uit twee delen: de kosten voor de arbeid door de tandprotheticus en de kosten voor de prothese zelf. Deze tarieven worden vastgesteld door de NZA ( Nederlandse Zorgautoriteit).

Alle behandelingen aan een kunstgebit vallen voor het grootste deel onder de basisverzekering en worden daarom vergoed door uw zorgverzekering. Meestal moet u ook nog een deel zelf betalen, de eigen bijdrage. Een noodprothese wordt voor 75% vergoed door de basisverzekering en valt onder het eigen risico. Het trekken van het eigen gebit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ons advies: voorkom verrassingen. Vraag wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ons advies: voorkom verrassingen. Vraag altijd vooraf om een prijsopgave en ga bij uw zorgverzekeraar na welk deel u vergoed krijgt.

Meer informatie

Meer informatie over het werk van de tandprotheticus en een antwoord op veelgestelde vragen kunt u vinden op https://www.kunstgebit.nl/kenniscentrum. Wilt u de mogelijkheden van een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese eens doornemen met een specialist? Maak een afspraak voor een gratis intake of bel: 075- 6163112 voor meer informatie.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH