Wortelkanaalbehandeling

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling of ook wel zenuwbehandeling genoemd bestaat uit verschillende onderdelen. Namelijk het vooronderzoek, de behandeling zelf en de juiste nazorg. Er zal alles aan worden gedaan om de behandeling soepel te laten verlopen en u te helpen bij een voorspoedig herstel. Lees hier alles over de wortelkanaalbehandeling of contact ons vrijblijvend voor meer informatie. Onze specialisten staan voor u klaar.

Wanneer moet er een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd? 

Wanneer u een gaatje heeft of uw tand is afgebroken, is het onderliggende weefsel bereikbaar voor bacteriën. Als deze bacteriën in het weefsel komen kan dit gaan ontsteken. De wortelkanaalbehandeling moeten worden uitgevoerd wanneer er in het wortelkanaal of kaakbot rondom de wortel een ontsteking is of kan ontstaan. Tijdens een vooronderzoek wordt gekeken wat de situatie precies is en welke stappen de tandarts zal gaan maken. Op basis van uw klacht zullen er enkele testen en röntgenfoto’s worden gemaakt. Zo wordt de situatie goed in kaart gebracht en weet tandarts precies hoe de behandeling moet worden uitgevoerd. 

De behandeling

Een wortelkanaalbehandeling vindt in de meeste gevallen plaatst onder een lokale verdoving. Uw tandarts is ervaren met het toedienen van de verdoving en de behandeling, u hoeft zich daarom nergens zorgen om te maken. Er wordt altijd zo schoon en effienct mogelijk gewerkt. We plaatsen hiervoor een rubberdam (rubber lapje) waarmee de rest van de mondholte wordt afgeschermd tegen spoelmiddelen of instrumenten. 

Vervolgens wordt er een kleine opening in de tand of kies geboord, zodat de tandarts toegang heeft tot het kanaal. Met een roterende vijl of handvijl wordt de inhoud van de kanalen weggenomen en wordt dit kanaal iets breder gemaakt. Zo kan er desinfecterend spoelmiddel in worden gedaan. Daarna zal de tandarts de opening opvullen, zodat de kans op nieuwe ontstekingen wordt verkleind. 

Na de behandeling merkt u dat de klachten snel verdwijnen. Wel kan u nog een paar maanden lichte klachten ervaren, maar dit hoort bij het genezingsproces. 

Wij staan voor u klaar

Wilt u meer weten over een wortelkanaalbehandeling of wilt u advies ontvangen over welke behandeling het beste bij uw klachten past. Neem gerust contact met ons op en kom langs voor een gratis intake. Onze specialisten staan voor u klaar. 

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH